måndag 14 februari 2011

Trotskij

Lev Trotskij var en aktiv marxistisk teoretiker.

När februarirevolutionen bröt ut blev han en av dem ledande personerna i bolsjevikerna. Den enda som var i högre rang än honom var Lenin.

Efter segern i inbördeskriget segrade bolsjevikerna över dem vita parterna fick Trotskij posten som krigskommisarie. Trotskij var grundanden av röda armen

Efter Lenins död utbröt det en kraftmätning mellan Trotskij och Josef Stalin som slutade med Stalin som segraren medan Trotskij tvingades till exil.

Trotskij emigrerade från olika länder i rädslan om att bli mördad av Stalins agenter. Slutligen kom han till Mexico. Trotskij råkade ut för mordförsök men överlevde.

Efter mordförsöket höjdes Trotskijs säkerhet. Men en av hans vänner Ramón Mercader var en hemlig sovjetisk agent och visiterades aldrig av vakterna. 1940 tog han med sig en ishalka in till Trotskij och försökte lönnmörda honom. Men Mercader lyckades bara skada honom allvarligt och Trotskijs livvakter störtande in i rummet för att likvidera Mercader. Trotskij skonade dock Mercaders liv. Trotskij dog dagen därpå och begravdes i Coyoacán.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar