Frågor om riksdag och demokrati
1, Jag hade vänt mig till den tredje statsmakten, median. Där hade jag startat en debatt över Sveriges politik, bla jag och andra personer möter några från olika partier där vi ställer frågor till dem eller skriver en krönika där jag utrycker mig vad jag tycker om det som händer i politiken och det kan inspirera folk att fundera på det jag skrev, om det är bra ide eller dålig ide. Om man vet vilken parti man håller med om så kan man gå med i en ungdoms organisation som stödjer just det partiet och då kan man genom den utrycka sig i politikern.
2, Den största förändringen under 1800-talet var nog industriella revolutionen som gjorde stora sociala, ekonomiska och teknologiska förändringar i världen. Inuti Sverige var gynnades demokratin av att fackföreningar, nykterhetsrörelser och frikyrkor växte fram på den tiden. I början av 1900-talet började nya politiska partier kämpa för att både män och kvinnor ska ha samma rösträtt och kunna tillsammans sitta i riksdag, i Sverige lyckades det först 1921 tack vare att folkets hjälp.
3, Det innebär att folket får välja över vilka som ska vara med riksdag som i sin tur styr regering. Det är viktigt att folket godkänner det som riksdagen ska godkänna av regeringens förslag och för att folket kan vara en del av politiken. Riksdagen ska ju representera vad det svenska folket tycker.
4, För en majoritetsregering kan ta sina beslut bättre än minoritets regering för dem behöver inte få diskutera det med partier som egentligen inte sitter med i regeringen och till och med få diskutera frågor med olika oppositionsgrupper. Detta kallas då för hoppande majoritet.
5, Jag tror man delar makten till olika makter så att det inte blir ett enfaldigt styre i landet. Det är nog bättre ha regeringen som beslutar medan riksdag som representerar folket inspekterar beslutet och godkänner den.
6,Median, kommunen och länsstyrelsen har makt på olika områden. Median kan man se att dem har makt över samhället. Till exempel Sverige ser man median som tredje stadsmakten och att bli utnämnd till en stadsmakt kan inte vad som helst bli. Till och med i USA anses Massmedia vara den fjärde stadsmakten, att massmedia kunde vara en av stadsmakterna i en av världens mäktigaste stater bevisar detta. Därför anser jag att Median är den mäktigaste av dem tre för vissligen har länsstyrelsen makt genom att vara regeringens företrädare i länen så är det nog som med kommunen, de har ”bara” makt över ett visst område medan median kan påverka samhället genom tryckfrihet och yttrandefrihet så median påverkar mig mest.
7, Fördelen är att då kan dem kommer bättre överrens för dem flesta kommer från stadsministerns eget parti eller personer från allierade partier. När dem är överrens går det ju fortare att skida till handling än istället för att diskutera länge om frågan. Nackdelen är att statsministern väljer dem flesta ministrar i sitt eget parti istället för dem partierna som stödjer dem. Kollar man hur Reinfelt har valt sina ministrar så stämmer det ganska bra.
8, Både ja och nej för dem tänkte att alla visa atenarna ska vara med och bestämma. När man tänker efter så var det nästan bara Aten som var demokratiskt både före sin tid och långt efteråt annars fanns det bara enväldiga riken. Men Aten tyckte inte att alla skulle kunna vara med och bestämma. Deras exempel på vilka som fick vara med var gamla, visa och fria män alltså motsatsen till dem skulle inte få bestämma. Unga, kvinnor, slavar och vanliga stadsbor, när man tänker efter så lever det kvar i nutiden. T.ex. nästan Alla presidenter i USA och dem flesta statsminister som valts i Sverige. Men Aten var demokratiskt i sin tid och det räcker för att kalla Aten statsskick demokratisk.
9, Man kan skriva till regeringen, riksdagsledamot och så finns det en del svenskar i EU-parlamentet man kan kontakta till. Utskotten håller också utfrågningar som är öppna för allmänheten. Man kan gå in på Internet och kolla på synpunkter hos olika personer.
Första trailern till The Avengers!
13 år sedan
3 kommentarer:
- Väldigt utvecklat svar på fråga 1. *tumme upp*
- fråga 2: jag tänkte inte alls på industrins framväxt xP
- fråga 3: jag blev lite förvirrad eftersom jag inte såg frågan någonstans. Jag tycker om när man nämner frågan på något sätt I meningen. Ett sätt man skulle kunna skriva då är: ’’Att riksdagen ska representera folket innebär…’’
- fråga 4: svaret är en lång mening känns det som. Svårt att läsa utan pauser men jag tror jag förstår svaret.
5- håller med
6: I USA är FOX del av det högra partiet och har ett väldigt partiskt synsätt på aktuella händelser.
7: bra svar
8: man behövde inte vara gammal och vis för att rösta. Bara en fri man över 20 års åldern men svaret är ändå förståeligt.
9: *tumme upp*
tyckte att du på tredje svaret kunde fått med på vad det var du svarade på, gäller även ditt fjärde, sjunde och ditt nionde svar.
förutom det lilla tycker jag att du har härligt utförliga svar, och att du motiverar väl.
instämmer dock med Aron angående åttan.
Bra jobbat!
Intressant läsning. Jag tycker du visar god förståelse i ämnet. Nu vill jag bara ställa ett par följdfrågor:
På vilket sätt gynnades demokratin av att fackförbund och nykterhetsrörelser växte fram? Hur hänger det ihop?
Du jämför länsstyrelse och kommun med massmediernas makt och kommer fram till att medierna har inflytande över fler samhällsområden. Men de skiljer sig på fler sätt. Hur?
Katarina
Skicka en kommentar