tisdag 30 november 2010

Svar av frågorna om problemen i Mellanöstern

1, Israeler och palestinier har båda levt på den platsen som är Israel. Deras förfäder bodde tillsammans i landet tills romarna kom och erövrade området för sin egen vinning. Romarna tog bort folk från området som senare skulle kallade sig för israeler. När israelerna kom tillbaka till Israel efter hårda förföljer och massaker ville dem ha sitt land igen. Men det tyckte inte Palestinerna om för att israelerna inte tänkte så mycket på sina grannar och tränger in på landet. Det tog palestinerna som att de tog deras land.

2, I början av år 2010 flygbombade Israel Gazaremsan för ingen stor andleding. Nästa månad stoppade Israel projektet Ship to Gaza och i september kom en till flygbombning i Gaza, inte så bra timing efter dem har just kommit över Israels bombningar av Gaza förra året, så situationen förblir fortfarande spänd i Gaza.

3, Just nu pågår en fredsförhandling mellan Barack Obama, Benjamin Netanyahu och Mahmud Abbas, representanter över sina länder. Det är fortfarande oklart hur det kommer att bli eftersom båda är oeniga över hur konflikten ska lösas i området. Det pågår även en utredning som kallas Goldstone rapporten som startades 2009. Rapporten kom fram till att båda sidornas armeer är skyldiga för krigsförbrytelser och att parterna ska starta en oberoende utredning i sian egna led. om inte detta uppfyllts kommer rapporten överlämnas till Haag (ICC)som kommer ta saken i hårdare tag.

4, För dem har fått uppdrag av FN att befria Afghanistan från talibanregimen. Usa däremot är där för att kriga mot terron. Sverige är där för att förstärka civila satsningarna I Afghanistan.

5, Sen Sovjet lämnade landet har många grupper försökt att ta över makten I Afghanistan. Dessa grupper kallas klaner, Talibanregimen är ett exempel. Det finns även en folkvald regering I Kabul men dem är svaga inför klanerna.

6, Ganska dåligt för de internationella soldaterna och talibanerna strider mitt bland dem. Dessutom har ekonomin varit dårlig sen 2001 och det gör att dem flesta av folket får odla vallmoblommor(opium) istället för viktiga grödor och det gynnar den svarta marknaden. Men tvärr gör det att folket blir beroende på att odla plantor som gör andra folk beroende.

7, Varje land bestämmer själv Det kommer vara det asylpolikens beslut i det land som den asylsökande kommer till.

8, Asylpolitiken kommer inte att genomföras på en statlig utan en överstatlig nivå. Så att ansvaret inte ligger bara på enskilda länder. Eu har bestämt att införa en hårdare kontroll av yttre gränsen för att hindra att flyktingar att passera gränsen illegalt. Dock kommer brottsligheten att tjäna på detta genom massmugglingar via transport.

1 kommentarer:

Clint-Mlf sa...

Det var en massa intressant information jag själv inte tänkt på förut ;) (tumme upp). Men jag blev lite förvirrad på sexan, förstod aldrig vad det var du svarade på. Annars har du gjort ett bra jobb anser jag. =D

Skicka en kommentar