måndag 20 december 2010

Frågor Samhällskunskap

1, Den största likheten mellan dessa två konflikter är att de har ”starka vi och dem tankar” på samhället. En annan liknade sak är att runt i världen anses det att dessa konflikter har medverkat till självmordsbombare, terrorister, extremisk islam och diskriminering av kvinnor. Däremot finns det många olikheter mellan dem. Det första är att dem har olika mål. Palestina vill få bort Israel från de marker de har ockuperat medan Afghanistans talibaner vill ha tillbaka sitt styre i landet. Men resten av befolkningen vill inte ha dem att göra mer. I Afghanistan tros det finnas terroristorganisationen Al-Qaeda som fick USA in i kriget mot terrorn. Medan i Palestina finns Hamas, en organisation som har utfört terroristattacker mot Israel men dem är inte lika utpekade som terrorister till skillnad från Al-Qaeda.


2, Den borde lösas genom rättvisa villkor av båda sidornas ledare. Palestinier ska få tillbaka en del av sin förra mark medan israeler ska ha kvar sin orginal mark. Man ska ordna att båda ska kunna få bra marker och resurser så att ingen av får bara massa wastelands. Jag tycker att gränsen mellan dem två länderna borde vara som 1947. Den är mer rättvis än den nuvarande gränsen.


3, Ja de ska vara kvar i Afghanistan så länge som det finns talibaner i landet. Trupperna är nödvändiga för att landet ska kunna få ett mer demokratiskt samhälle så inte några extremt religiösa och politiska grupper stör processen. Det är oacceptabelt att trupper dödar civila i onödan och det ska hindras men så är det med krig. Krig är helvetet på jorden. Det finns ju personer som gärna vill att de nationella trupperna ska lämna Afghanistan så fort dem hör att det pågår hemska saker där. Vad händer om alla världsledare plötsligt godkänner dessa människors begär och ger order till alla trupper att lämna Afghanistan? Jag är säker på att så fort trupperna har lämnat landet så kommer talibanerna verkligen att försöka ta makten som de hade före 2001. Det kommer att uppstå ett inbördeskrig mellan talibanerna och den nuvarande regeringen under Hamid Kazai som USA har satt dit. Vem som än vinner så kommer många soldater och civila att dö. I värsta fall om talibanerna vinner så kommer Afghanistan vara lika odemokratisk som innan 2001. Jag tror att folket är tacksamma att talibanerna inte styr landet längre men de är nog inte så nöjda med hur trupperna agerar. Men annars tror jag att dem vet att det kommer bli bra i landet så länge det finns försvar mot talibanerna. Så jag tycker att det inte är riktigt dags att man ska ta tillbaka trupperna. Det krävs tid för att ett land ska kunna växa sig stark från svåra tider.

4, Jag tycker att EU:s flyktingpolitik ska vara lagom. Alltså inte för generös eller för sträng. Det ska inte kunna komma hur många flyktingar som helst på samma gång. Man ska ta emot tillräckligt många flyktingar som man kan hjälpa att få vänja sig vid ett land. Det hade varit bra om alla EU länder hade tagit emot lika många. För då kan ju allt fler flyktingar kunna få asyl istället för att vänta länge på en chans och länderna inte blir belastade av flyktingar.


5, Eftersom det ska komma lagar om asyl så kan inte ett land besluta om hur den lagen ska se ut utan det måste bli ett gemensamt unionsbeslut. Annars kan vilken land som helst i EU besluta hur de ska behandla sina flyktingar. Dessutom kan det bli effektivare om det beslutas gemensamt av ledarna och representanter från olika länder.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar